Ugrás a tartalomra

Blog

HN

A hisztériától a gyógyító nőkig

Elinor Cleghorn művelődéstörténész tíz évvel ezelőtt lett először rosszul. Az állandó fájdalom a kezelések ellenére sem múlt el, az évek és vizsgálatok alatt az orvosok pedig gyakran hivatkoztak a hormonális változásokra, meg arra is, hogy „minden fejben dől el”.

Bödő Anita
Halál

Senki ne haljon meg egyedül

A magány jelenleg járványos méreteket ölt a modern társadalmakban. A magány az „új szegénység”, a jól táplált ember éhsége. Döntő szerepet játszik a jelenkor összes társadalmi betegségében.

Dr. Németh Zsófia
BB

A születésházakról – intézményen kívül is lehet otthoni körülmények között, biztonságban szülni

A szülészeti ellátást érintő tervezett változtatások kapcsán ebben a cikkünkben az intézményen kívüli szülés egy formáját szeretnénk bemutatni az olvasóknak. 

Szabó Dóra
Könyvklub

Az irodalmi szalonoktól a könyvklubokig

Az olvasás kikapcsol, feledtet és – bármennyire didaktikusan hangzik is – tanít és gyógyít. Ez az olvasók személyes, hétköznapi tapasztalata, és számos pszichológiai kutatás vizsgálja, milyen hatással van a szépirodalom a mentális egészségre.

Bödő Anita
II.

Paradigmaváltások az egészségügyben II.

Írásom második részében a női hormonpótlás ajánlásában, illetve az agyi keringészavar kezelésében és egyes sebészeti eljárásokban bekövetkezett változásokról számolok be.

Dr. Németh Zsófia
Zsófi

Paradigmaváltások az egészségügyben I.

Negyed évszázada végeztem az egyetemen, és ez alatt az idő alatt nagyon sokat fejlődött, változott az orvoslás. Jelen írásomban néhány, ebben az időszakban bekövetkezett szemléletváltozást szeretnék bemutatni, a teljesség igénye nélkül. 

Dr. Németh Zsófia
Képernyő

Képernyő, okoseszköz. Ne meneküljünk tőle, használjuk okosan!

Televízió, számítógép, tablet, okostelefon. Képernyő előtt töltött idő, folyamatos ingerek, távolodás a valóságtól, virtuális világ. Félelem a valamiről való lemaradásról, társas kapcsolatok sérülése, beszédkészség és nyelvhelyesség romlása, pszichés és szomatikus tünetek megszaporodása, szülői szorongás és tehetetlenség érzésének növekedése. Babakocsiban ülő csöppség kezében okostelefon, étteremben / közlekedési eszközön ülő nagyobbacska gyermek ölében tablet. Járdán, autóban, étteremben, fitness teremben, akárhol – a telefonjára figyelő felnőtt. Ismerős?

Dr. Ficzere Andrea
ápoló

SZAK-DOL-GO-ZÓK NÉL-KÜL NINCS BE-TEG-EL-LÁ-TÁS!

Baj van. És még nagyobb baj lesz. Teljesen reális gondolat, hogy a közeljövőben annyira lecsökken a szakdolgozók száma, hogy egyre gyakrabban maradnak majd el bizonyos ellátások, hiszen hiába stabilizálódott az orvosok helyzete, hiába dolgozik sok nagytudású, profi szakorvos az intézményekben, szakdolgozók nélkül semmire nem mennek.  Közhelyes felvetésnek tűnik? Majd úgyis lesz valahogy? Eddig is mindig működött valahogy az ellátórendszer? 

Dr. Ficzere Andrea
2023

2023 az alapítvány szemüvegén keresztül

Az elmúlt tizenkét hónapban sokat dolgoztunk azon, hogy segítsük mindazokat, akik nyitottak az általunk fontosnak tartott kezdeményezésekre és témákra.

Dr. Ficzere Andrea
Karácsony

Az öngyilkosság és az ünnepek közötti kapcsolat – adatok és nemzetközi tendenciák

Magyarország sajnos „előkelő” helyet foglal el az egy főre vetített öngyilkosságok arányában: leginkább a férfiak és az 50 év felettiek veszélyeztetettek. A nemzetközi tanulmányok alapján az látható, hogy az öngyilkossági kísérletek aránya újév napján, illetve a hétfői napokon magas. Ezek az eredmények is megerősítik a mentális egészség fontosságát, valamint azt, hogy a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk.

Bartha Diána