Ugrás a tartalomra

Minden, amit a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítványról tudni kell

A Fogjunk Össze Alapítvány 2020-ban, a pandémia első hulláma idején jött létre. Az alapító dr. Ficzere Andrea célja egy olyan platform létrehozása volt, amely az egészségügyben dolgozókat támogatja a különböző felajánlások koordinálásával.

Tevékenységek időrendi sorrendben

1. Mentális védőoltás című programsorozat

A járványidőszak nehéz kihívások elé állította a családokat – ezekre koncentrált a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal közösen szervezett Mentális védőoltás című programsorozat. A meghívott előadók által tárgyalt, majd kiscsoportokban megbeszélt témák között szerepelt a családi munkamegosztás, a férfi-női szerepek felborulása, a „szendvicsgeneráció”, a poszt-Covid tünetek feldolgozása, a kiégés előtti állapot felismerése, a feszültség hatékony kezelése.

2. Díj az Év Covid Dolgozóinak és az Év Covid Kollektívájának

2021-ben a Duna Bonum Alapítványtól kapott százmillió forint adományból a Fogjunk Össze Alapítvány és a Magyar Kórházszövetség díjat alapított: jutalmazták az Év Covid Dolgozóit és az Év Covid Kollektíváját. 95 egészségügyi dolgozó kapott pénzjutalmat.

3. Mentális feltöltés – rekreációs program egészségügyi dolgozóknak

A Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány a Generali Biztosító támogatásával Mentális feltöltés című programsorozat indított, amelynek keretében eddig több száz egészségügyben dolgozó vett részt rekreációs hétvégén négycsillagos szállodákban.

4. Együttműködés a kárpátaljai Humanitas Jótékonysági Szervezettel

A cél az egészségügy fejlesztése, különös tekintettel – de nem korlátozva – a kialakult háborús helyzetre. Az együttműködés tárgya a kárpátaljai Nagydobrony községben és területi közösségében élő lakosok egészségügyi állapotának javítását célzó projektek megvalósítása. Az együttműködés keretében a Fogjunk Össze Alapítvány anyagi, szakmai és erkölcsi támogatást nyújt kárpátaljai partnerének az egészségügyi fejlesztés és a szociális védelem területén.

5. Könyvekkel a mentális egészségért

A programsorozat fókuszában olyan könyvek állnak, amelyek a mentális egészség szempontjából fontos témákat dolgoznak fel. A havonta megrendezett beszélgetéseken a kifejezetten önsegítő könyveken kívül olyan kortárs irodalmi művekről esik szó, amelyek segítenek a stressz- és traumafeldolgozásban. A sorozat vendége volt eddig Müller Péter, Boldizsár Ildikó, Grecsó Krisztián, Orvos-Tóth Noémi és Tóth Krisztina.

6. Irodalmi és művészeti pályázat

Pályázatot hirdettünk egészségügyi dolgozók számára, a következő témában: „Saját élmény az egészségügyben”. A műfaj szabadon választható: novella, vers, esszé, önéletrajzi ihletésű történet, de akár videó, zenemű vagy képzőművészeti alkotás. A határidő 2023. február 15-e, és már számos színvonalas alkotás érkezett be.

7. Szakmai blog

Nemrég indított szakmai blogunkban a lakosság számára elemzünk olyan hasznosnak vélt témákat, amelyek többek között például az egészséggel, betegségmegelőzéssel, egészségtudatos magatartással, innovációkkal foglalkoznak. A későbbiekben a népszerűbb témákat – meghívott előadókkal – rendezvények formájában járjuk körül, de oktatási intézményekbe is szívesen megyünk előadásokat tartani.

Elismerés

A Fogjunk Össze az Európai Unió Egészségügyi Díjának rövidlistáján

Az alapítvány Mentális védőoltás című kezdeményezése felkerült az Európai Unió Egészségügyi Díjának rövidlistájára. A díjra olyan kezdeményezésekkel pályázhattak európai civil szervezetek, önkormányzatok, illetve oktatási intézmények, amelyek gyermekeknek és fiataloknak tartanak ismeretterjesztést a rák megelőzésével kapcsolatban, illetve amelyek a Covid-19 pandémia által okozott mentális problémákat igyekeznek enyhíteni. A 15 európai országból beérkező 110 pályázat közül alapítványunk az utóbbi kategóriában került fel a rövidlistára, s ezzel 1500 eurót és oklevelet nyert.

Összefoglalva:

Az alapítvány korábbi tevékenységei jelen pillanatra három jól elkülönülő irányt vettek:

 1. Karitatív célok, amelyek érdekében örömmel fogadjuk a felajánlásokat
 2. A mentális egészség témájához kapcsolódó kulturális, irodalmi, művészeti tevékenységek
 3. Szakmai tevékenység
  • Blogbejegyzések készítése
  • Rendezvények, kerekasztal-beszélgetések, előadások szervezése
  • Szakmai anyagok készítése
  • Oktató tevékenység
   • Egészségtudatos magatartás
   • Betegségmegelőzés
   • Innovációk bemutatása, javaslatok az implementálás lehetőségeire