Ugrás a tartalomra

A sport nyelve: ilyen volt a májusi Uzsokimozi

Aron Ralston

„A túrázás a nyelv, ezen tudja kifejezni magát” – adta meg az egyszerű és költői választ Kovács Krisztina sportpszichológus a májusi Uzsokimozit követő beszélgetésen arra a kérdésre, hogy a film főszereplője miért indult el egy kanyon megmászására. A májusi Uzsokimozi vendége hozzátette, hogy a sport is nyelv, ráadásul egy „eszméletlenül szép” nyelv.

Danny Boyle 127 óra című filmjét, amely Aron Ralston történetét dolgozza fel, a sportolóknak motivációs filmként szokták vetíteni. Kovács Krisztina ezt nem tartja szerencsésnek. A film főhőse ugyanis, miután karját egy kőtömb a sziklafalhoz szorította, extrém döntést hozott: levágta saját karját. A sportpszichológus több hasonló, de nem ennyire extrém példát hozott arra, amikor egy sportolónak például egy olimpiai aranyéremért kemény döntést kell hoznia. 

A beszélgetés során szó esett a sportpszichológia fejlődéséről, sportról szóló „boldog” filmekről, a sportolókat hajtó adrenalinról, sportszülőkről és edzőkről.

A beszélgetés végén a sorozat szerkesztője, Dr. Ureczky Eszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a filmbeli extrém döntés milyen mélyen szimbolizálja a sporton kívüli élet döntéseit: néha valamiről le kell mondanunk, szinte le kell vágnunk magunkról, hogy kiszabaduljunk egy nehéz élethelyzetből.