Ugrás a tartalomra

mentális egészség

Karácsony

Az öngyilkosság és az ünnepek közötti kapcsolat – adatok és nemzetközi tendenciák

Magyarország sajnos „előkelő” helyet foglal el az egy főre vetített öngyilkosságok arányában: leginkább a férfiak és az 50 év felettiek veszélyeztetettek. A nemzetközi tanulmányok alapján az látható, hogy az öngyilkossági kísérletek aránya újév napján, illetve a hétfői napokon magas. Ezek az eredmények is megerősítik a mentális egészség fontosságát, valamint azt, hogy a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk.
Séta

Fától az erdőt: megint a gyaloglásról

Kapcsold ki a telefonodat, és hagyd, hogy a természet az öt érzékszerveden keresztül megnyugtassa a testedet és a tudatodat!” Szakmai blogunk új bejegyzése is erről szól: az erdőterápiáról, az erdő, a fák és a növények jótékony hatásáról szól.
Toxic

A produktivitás átka? – A toxikus munkakörnyezet jellemzői

A munkahelyünkön naponta átlagosan 8 órát töltünk, így korántsem mindegy, hogy kikkel vesszük körbe magunkat, és milyen a hangulat ezekben az intézményekben. Az elvárások, a vezetési stílus és a munkatársaink mind hatással vannak a mi személyes jóllétünkre, valamint a munkahelyi eredményeinkre.
Tav

A távmunka hatása a mentális egészségre

Noha a távmunka és a hibrid munkavégzés lehetősége sokak számára csábító lehetőségnek tűnik, a kutatások azt mutatják, hogy a mentális egészségünknek nem feltétlenül tesznek jót a Covid-járvány idején jobb híján bevezetett új munkavégzési formák.
iskolai bántalmazás

Egyszerre áldozatok és elkövetők: az iskolai bántalmazásról

Az iskolai bántalmazásról szóló online felmérések során kiderült, hogy sokan mind az áldozat, mind pedig az elkövető szerepében voltak már. 
Örökölt stressz

Örökölt stressz

A prenatális stressz nem csupán az anyát, hanem a fejlődő magzatot is érinti. A várandósság során tapasztalt extrém stressz koraszülést, fejlődési rendellenességeket eredményezhet, valamint az újszülött gyermek születési súlyában és az immunrendszerének fejlettségében is megmutatkozik a hatása. A prenatális stressz emellett később megjelenő viselkedéses és pszichológiai problémákkal is összefüggésbe hozható: az ADHD, szorongás, szomatikus tünetek megjelenése nem elválaszthatatlan a magzatot érő korai hatásoktól.
Gyaloglás

Légy egészséges és kreatív! – Gyalogolj!

Tízezer lépés – naponta ennyit kell megtennünk az egészségünk védelmében. Amióta az okostelefonunk applikációja figyeli mozgásunkat, rendszeresen szembesülünk lépéseink számával. 
Könyv

Gyerekkönyvek mentális egészségről, életválságokról

Az előző cikkünkben olyan gyerekkönyveket javasoltunk, amelyek a testről, az egészségről, illetve a betegségekről szólnak. Most néhány olyan könyvet ajánlunk a legutóbbi évek magyar kiadói kínálatából, amelyek a gyerekek pszichés fejlődését segítik, illetve amelyek életválságok – pl. a szülők válása vagy egy szeretett személy halála – esetén adhatnak segítő gondolatokat a gyerekeknek és szüleiknek, nevelőiknek.
Munkafüggőség

A munka a cél és egyben a jutalom? – második írásunk a munkafüggőségről

Bár a munkafüggőség fizikai és pszichológiai problémákhoz, kiégéshez vezethet, sokan – noha felismerik az aggasztó jeleket – mégsem tudnak nemet mondani a munkára. Ebben a cikkünkben azt járjuk körbe, milyen személyiségjegyek és munkakörnyezeti jellemzők vezethetnek a túlmunkához, valamint hogy milyen viselkedéses és kognitív folyamatok erősítik meg az egyénekben azt, hogy a rendszeres túldolgozás jó.
Jóga

Jóga, a test és az elme mozgásformája

A jóga hatalmas népszerűségnek örvend, és az elmúlt években a mozgásformát kipróbálók, valamint a rendszeresen jógázók aránya csak növekedett.
Feliratkozás a következőre: mentális egészség