Ugrás a tartalomra

Az őszinteség hatékonyabbá tenné a gyógyítást - beszélgetés Grecsó Krisztiánnal

Grecsó Krisztián

Telt ház volt alapítványunk „Könyvekkel a mentális egészségért” című programsorozatának harmadik rendezvényén, amelyen Grecsó Krisztiánnal beszélgetett Dr. Ficzere Andrea, az alapítvány elnöke és Szeder Kata, a Könyves Magazin munkatársa.

A beszélgetők sok izgalmas témát érintettek. Grecsó Krisztián mesélt alföldi gyermekkoráról, és arról, hogyan kezdett érdeklődni az írás, a történetek iránt nagypapája meseolvasását hallgatva, aki a hadifogságban tanult meg olvasni. Megtudtuk, milyen érzés MTK-drukkernek lenni egy faluban, ahol mindenki Fradi-drukker, és hogy mit szóltak a tapasztalt írók, amikor egy pályázatra beküldte az általa megírt ötödik evangéliumot. Szó esett arról, mennyire fontos hagyni kibontakozni a gyerek kreativitását, még akkor is, ha hályogkovács módjára alkot; és arról, hogy a falusi társadalomban mindennek megvan a rendje, de ez a rend csak akkor szeret téged, ha meg tudsz neki felelni.

A beszélgetés második felében az író arról mesélt, milyen tapasztalatai voltak az egészségügyi rendszerben, amikor néhány évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak nála. A betegségben az egyik legnehezebb dolog a többi embertől való elszigetelődés, mondta Grecsó Krisztián. Emiatt az egészségügyi dolgozók szerepe nagyon felértékelődik, nemcsak testi, de lelki szempontból is intim kapcsolat alakul ki köztük és a beteg között. Ehhez kapcsolódva Dr. Ficzere Andrea elmondta: a kezelési folyamat során óriási nehézséget jelentenek a betegek számára a hazai egészségügyi kultúrában jelen lévő tabuk, amelyek miatt nem tudnak nyíltan beszélni betegségükről, szorongásaikról. A betegek sokszor önmagukba zárva folytatják a küzdelmet a betegségükkel, és egyedül kell megküzdeniük a félelmeikkel, emiatt minden hiteles szó és gesztus felértékelődik. A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy a – megfelelően adagolt – őszinteség sokkal hatékonyabbá tenné a gyógyítást, illetve a betegség tényének feldolgozását.

A beszélgetés végén Grecsó Krisztián „Negyvennégyes” című novellájából olvasott fel részletet, majd a résztvevők tea és sütemény mellett beszélgettek tovább az íróval.

Az estről készült képeinket itt tekinthetik meg.