Ugrás a tartalomra

Blog

Összeszorított foggal

Összeszorított foggal

Sokszor mondjuk, hogy összeszorított foggal küzdünk meg a nehézségekkel, oldunk meg egy feladatot. Ez az elvárás magunkkal szemben, vagy úgy érezzük, a világ várja el tőlünk. Ugyanakkor erre biztatunk másokat is. „Ezt összeszorított foggal, de meg kell csinálnod!” Máskor összeszorított foggal nyeli le mondandóját, aki úgy gondolja, jobb hallgatni egy adott helyzetben.

Fodor Judit
2023. május 24.
Zaj

Kell nekünk ez a folyamatos zaj?

Születésünk pillanatától kezdve állandó zajban élünk. Ömlenek az ingerek, amelyek akár jók, akár rosszak, hatnak ránk. Megterhelnek bennünket, ráadásul úgy, hogy szinte észre sem vesszük.

Dr. Ficzere Andrea
2023. május 9.
Munkafüggőség

A munka a cél és egyben a jutalom? – második írásunk a munkafüggőségről

Bár a munkafüggőség fizikai és pszichológiai problémákhoz, kiégéshez vezethet, sokan – noha felismerik az aggasztó jeleket – mégsem tudnak nemet mondani a munkára. Ebben a cikkünkben azt járjuk körbe, milyen személyiségjegyek és munkakörnyezeti jellemzők vezethetnek a túlmunkához, valamint hogy milyen viselkedéses és kognitív folyamatok erősítik meg az egyénekben azt, hogy a rendszeres túldolgozás jó.

Bartha Diána
2023. április 27.
Gyerekkönyv

Gyerekkönyvek testről, egészségről, betegségről

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az egészségértés témájával. Egy – a cikkben is idézett – kutatás szerint a magyar lakosság egészségértése meglehetősen elmarad a kívánt szinttől, noha az utóbbi években jelentősen javult.

Orzóy Ágnes
2023. április 12.
Dignity

Méltósággal élni és méltósággal elköszönni – Harvey Max Chochinov Méltóságterápia című könyve

A halál, bármennyire is természetes része az életnek, még mindig tabunak számít. A haláltól való távolságtartás a modern kultúrák egy sajátossága, aminek eredménye, hogy az élet végéhez közeledve sem merünk és tudunk beszélni az elmúlásról. A Chochinov és munkatársai által fejlesztett, méltóságterápia nevet viselő módszer abban segít, hogy méltósággal tudjunk elköszönni az élettől.

Bartha Diána
2023. március 29.
Kiégés

A kiégésről

A burnout szindróma felkerült a WHO betegségeket és rendellenességeket jegyző listájára, mint a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz okozta állapot. A bejegyzés azt járja körbe, hogyan érinti az egészségügyben dolgozókat, mit lát benne a filozófus, és miért generációs alapélmény.

Bödő Anita
2023. március 21.
Munkafüggőség

Munkafüggőség: a „mini-krízis üzemmód”

A technika fejlődése, a járvány miatti home office lehetősége, a munkahelyi túlterheltség, a kulturális minták és a társadalmi megítélés is akadályozza a munkafüggőség felismerését. Pedig a betegség súlyos fizikai és lelki összeomláshoz vezet.

Bödő Anita
2023. március 14.
Jóga

Jóga, a test és az elme mozgásformája

A jóga hatalmas népszerűségnek örvend, és az elmúlt években a mozgásformát kipróbálók, valamint a rendszeresen jógázók aránya csak növekedett.

Bartha Diána
2023. március 7.
Maylis de Kérangal

Egy regény a szívátültetésről

Három fiú szörfözni indul hajnalban a normandiai tengerpartra. Az idilli szépségű, időtlen jelenet után azonban durva váltás következik: a hazaúton karamboloznak, egyikük, a 19 éves Simon koponyatraumát szenved, mélykómába esik, és megindul a versenyfutás az idővel.

Orzóy Ágnes
2023. február 28.
Egészség

Az egészségértés fejlesztését gyermekkorban kell elkezdeni

Sajnos közismert tény, hogy a magyar lakosság egészségértése kifejezetten alacsony. Erre az – egyébként nem kizárólag hazánkra jellemző – jelenségre szeretnénk felhívni a figyelmet, és konkrét példákat, esetleg megoldási javaslatokat felsorakoztatni. 

Dr. Ficzere Andrea
2023. február 22.