Ugrás a tartalomra

Beszámoló „Állami vagy/és magánellátás?” című rendezvényünkről

magán-állami

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány rendezvénye a Radisson Blu szállodában 2023. november 27-én.

Alapítványunk fő célja a segítségnyújtás egészségügyi dolgozóknak, betegeknek és mindenkinek, aki az egészségügy kérdései iránt érdeklődik. Tevékenységünk része az edukáció, az egészségértés elősegítése, ezért olyan szakmai programokat rendezünk, ahol fontos témákról beszélünk több oldalról, a tények megismertetésével és szakértők bevonásával.

Legutóbbi rendezvényünk fókuszában az állami és a magánellátás kérdésköre állt. Fontosnak tartjuk, hogy a betegek kellő információval rendelkezzenek, felelősen tudjanak dönteni, és biztonságban legyenek, akár a magán-, akár az állami szolgáltatást választják.

Dr. Ficzere Andrea bevezető előadásának fő célja az volt, hogy sokoldalú és hiteles információkat nyújtson a betegeknek arról, hol tart ma az állami egészségügy és a magánellátás, és milyen helyzetben melyikhez érdemes fordulniuk. A két ellátórendszer jellemzőinek, előnyeinek és hátrányainak ismertetése után a FOEA alapítója megfogalmazta azt is, hogy noha a két rendszerre sokan úgy tekintenek, mintha versenytársak lennének, valójában sok tekintetben kiegészítik és segítik egymást. Dr. Ficzere Andrea hangsúlyozta, hogy mindkét rendszer számára – és természetesen a betegek számára is – nagyon fontos lenne a szigorú, de jól betartható szabályozás, a közös szakmai felügyelet, a minőségbiztosítás és az ellenőrzés.

A bevezető előadás után „egy sokat tapasztalt (volt) beteg”, Dr. Takács Ildikó mesélte el a tapasztalatait arról, hogyan bolyongott a két ellátórendszerben Magyarországon és külföldön. Története sok érdekes különbségre mutatott rá a különböző országok között, például arra, hogy Magyarországon sokkal fontosabb az orvos-beteg kapcsolat, mint egyes nyugat-európai országokban. Talán a legfontosabb tanulság az volt, hogy a betegek és hozzátartozóik igénye a betegúttal kapcsolatos világos tájékoztatás lenne.

A délután programja kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyben állami, illetve magánkórházakban dolgozó orvosok és vezetők, valamint egy egészségbiztosítással foglalkozó biztosító egyik vezetője vett részt: Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus sebész, Széchenyi-díjas akadémikus, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán reumatológus, belgyógyász, klinikai immunológus, allergológus egyetemi tanár, Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója és Balázs Zsuzsanna, a Generali Biztosító egészségbiztosítási üzletágvezetője.

A rendkívül érdekes és informatív beszélgetés során számos fontos témát érintettek a résztvevők, köztük a szabad orvosválasztás kérdését, a két rendszer közötti együttműködés szabályozásának, valamint a háziorvosi ellátás erősítésének fontosságát. Többször is szóba került, hogy szükség lenne egy kiegészítő egészségbiztosítási rendszer kialakítására a NEAK-on belül, amelynek keretében magasabb szintű ellátást kaphatna az, aki többet fizet –természetesen azt is hangsúlyozták a résztvevők, hogy ez semmiképpen sem vezethet ahhoz, hogy legyenek „másodosztályú” betegek, az alapbiztosítást fizető betegnek mindent meg kell kapnia, amire szüksége van.

Minden résztvevő kiemelte a betegek tájékoztatásának fontosságát – mind abban a tekintetben, hogy megismerjék a jogaikat és a lehetőségeiket, valamint az ellátási protokollokat, mind pedig az egészségértés és az egészségtudatos életmód tekintetében.

A rendezvény két forró téma – a szülészet és a pszichológia/pszichiátria – körbejárásával ért véget. Az előbbiről Dr. Gyarmati Béla, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa beszélgetett Dr. Ficzere Andreával, az utóbbiról Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója tartott előadást.

Hálásan köszönjük a Duna Bonum Alapítvány, az Eisberg Hungary Kft, valamint a Danubius Hotels támogatását!