Ugrás a tartalomra

„Csinálni kell, nincs olyan, hogy nem”

A Kossuth Rádió „Családok, történetek” című műsorában elhangzott interjú alanya – aki névtelenséget kért – 2020 decemberében kért segítséget a „Fogjunk össze” honlapján keresztül. Épülőfélben levő házát a munkások otthagyták, eltűntek a pénzzel, a fiatal pár és héthónapos gyermekük ott maradt egy félkész házban. Közben a feleség hétéves öccsét nevelő édesanyja elvesztette a munkáját, így ő is segítségre szorult, ezért interjúalanyunk teljes munkaidőben visszament dolgozni. Tizenkét órában dolgozik a kórházban, van, hogy három egymás utáni napon. Közben a Covid-betegséggel járó pszichés megterhelést is kezelnie kell – komoly segítség az ápoltaknak, ha beszélget velük. A kérdésre, hogy honnan meríti az erőt, azt válaszolja: „Nem tudom, csinálni kell, nincs olyan, hogy nem.”

A Facebookon látta meg a „Fogjunk össze” hirdetését. Noha tizenhat éves kora óta önálló, soha nem kért segítséget, most úgy érezte, ez az élete első dolga, ami nem megy segítség nélkül. A kőművesmunka kétharmadát a „Fogjunk össze” támogatásából tudta fedezni, de még mindig hiányzik másfél-kétmillió forint. És sok-sok kézre lenne szükség, akik segítenek az építkezésben.

A „Fogjunk össze” születéséről Dr. Ficzere Andrea elmesélte: a járvány kezdete óta sokan jelentkeztek, hogy adományoznának az Uzsoki Utcai Kórháznak, ő azonban nem szerette volna, ha más kórházak nem részesülhetnének az adományokból. Olyan felületet akart létrehozni, ahol tisztán, átláthatóan követni lehet a felajánlásokat – egy virtuális teret, amely összeköti a felajánlót és az adományozottat, és kedvet csinál az adományozáshoz.

Mi a legjobb adomány? Dr. Ficzere Andrea szerint akkor kap valaki jó ajándékot, ha olyat kap, amire ő maga is vágyna. Mindenki induljon ki a saját vágyaiból, és higgye el, hogy más is nagyon fog örülni neki.

Kiss Bea interjúja itt hallgatható meg.

(Fotó: Szabó Benjámin)