Ugrás a tartalomra

Film és őszinteségi kártya – a decemberi Uzsokimoziról

Kyönvklub

Az év utolsó filmklubján Florian Zeller Az apa című filmjét néztük meg, amely pátosz nélkül mesél az öregedésről, az emlékezet elvesztéséről.

Anthony, az idős férfi egyedül él londoni lakásában. Súlyos demenciában szenved, ezért életének egyre több eseményéről feledkezik meg, összekeverednek arcok és nevek, és egyre bizonytalanabbul tájékozódik térben és időben. Florian Zeller filmje a nézőt is nyomasztó bizonytalanságban tartja, ebben egyetértettek az Uzsokimozi legutóbbi vetítésének nézői. A kétszeres Oscar-díjas film ismétlődésekkel teli, mégis széttartó szerkezete miatt ugyanis a nézők is elveszítik a megszokott kapaszkodókat, nem egyértelmű az időrend, nem azonosíthatók a szereplők, ezáltal szinte észrevétlenül válik átérezhetővé a főszereplő helyzete.

Az év utolsó filmklubján azonban nemcsak Anthony Hopkins kiváló alakításáról, a pátosz nélkül ábrázolt öregedésről, az emlékezet elvesztéséről volt szó. A sorozat szerkesztője, Dr. Ureczky Eszter, a Debreceni Egyetem adjunktusa, a kultúrorvostan szakértője ugyanis „őszinteségi” játékkal is készült. A nézők egy-egy kártyát húztak, majd válaszoltak a néha elgondolkodtató, néha vicces kérdésre, így a film és a nehéz téma ellenére is laza, oldott hangulatban ért véget a decemberi Uzsokimozi a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban.