Ugrás a tartalomra

ViDRa doktor a Szívünk Napja rendezvényen

ViDRa doktor

A színes programok, előadások, szakmai beszélgetések, egészségügyi szűrések mellett civil szervezetek is lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák, miért fontos az egészség.

Résztvevőként alapítványunk egyik nagyon fontos témáját, az egészségértés, a prevenció fontosságát hangsúlyoztuk, a legfiatalabb korosztály – az óvodás- és iskoláskorú gyermekek – számára.

A vasárnapi programra számos, a testünk és lelkünk egészségét központba helyező játékeszközzel, tevékenységgel készültünk. A célunk az volt, hogy már egészen kicsi korban ráirányítsuk a figyelmet az egészséges életmód szokásainak kialakítására, fontosságára, illetve felmérjük, hogy ebben az életkorban mennyi ismerettel rendelkeznek a gyerekek a témával kapcsolatban. Tettük mindezt játékosan, tevékenységbe ágyazva, hiszen az óvodáskorú gyermekek elsődleges tevékenysége a játék, amin keresztül szinte észrevétlenül sajátítanak el új ismereteket.

A nálunk töltött idő alatt az egészségről, a sport, a helyes táplálkozás és a személyes higiénia fontosságáról beszélgettünk a gyermekekkel és szüleikkel.

Célunk volt az is, hogy közelebb hozzuk a gyermekeket az egészségügyhöz, megmutassuk, milyen izgalmas az orvosok, az egészségügyben dolgozók élete. Ezért a gyakorlatban és kutatásban használt orvosi eszközöket is felhasználtuk az élményszerű tapasztalatszerzéshez.

A fonendoszkóp és a mikroszkóp a gyerekek nagy kedvence volt, de a fásli helyes feltétele is nagy sikert aratott. Külön öröm volt látni a gyerekek arcát, amikor meghallották a barátjuk, anyukájuk, vagy éppen kiskutyájuk szívverését; de az is nagy élmény volt számukra, amikor a mikroszkópot sikerült pontosan beállítani, és rácsodálkoztak, hogy mik is pontosan azok a kis pöttyök és vonalak, amiket látnak.

Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes a programhoz, de így is több kisgyermekes család látogatott el sátrunkhoz.

A Szívünk Napja 2023 rendezvény egyfajta főpróba is volt számunkra: kicsiben, de bemutatkozott az óvodásoknak szóló, "ViDRa Doktor rendel" nevet viselő programunk. A magunk között csak "ViDRának" nevezett programunk célja, hogy az óvodáskorú gyermekeknek érthetően meséljünk az egészségügyről, hogy megtanulják a legfontosabb, mindennapokban is fontos ismereteket, amelyek birtokában ők is segíthetnek, hiszen tudni fogják, hogy egy-egy ijesztő esetben mi a teendő, kit kell értesíteni, és mit tehetnek ők, amíg a segítség meg nem érkezik. Emellett a ViDRa program másik célja, hogy már a legkisebbek is megtanulják: az egészség fontos, és ők is tehetnek érte, hiszen a kézmosás, a rendszeres gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a sport, a közösségi média megfelelő használata mind kicsi, de nagyon fontos lépések az egészség megőrzésében.

Képek az eseményről >>