Ugrás a tartalomra

Kövess engem! Beszámoló az árnyéknapról

Árnyékok

Novemberben először szervezett Kövess engem! címmel árnyéknapot a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány és a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház. A programra jelentkező diákok, középiskolások, egészségügyi pályára készülők egy napot tölthettek az általuk kiválasztott szakterületen dolgozó kolléga mellett, közvetlen közelről láthatták, hogyan telik egy nap a kórházban, mit történik az ambulancián vagy a kórházi osztályon.

Az árnyéknapra jelentkezők többsége orvosi pályára készül, mások ápolónak vagy dietetikusnak, de volt olyan résztvevő is, aki bizonytalan a pályaválasztásban, és az árnyékprogramtól várt segítséget a döntésben. A legtöbben a sebészet, az ortopédia és a sürgősségi betegellátó osztály munkája iránt érdeklődtek, de volt, aki a fül-orr-gégészeti osztályon, a belgyógyászaton töltötte az árnyéknapot. A Kövess engem! célja az volt, hogy a személyes élmények és tapasztalatok alapján a pályaválasztás előtt állók felmérjék, megismerjék saját képességeiket, adottságaikat, az így kapott reális kép pedig segítse őket a pályaválasztásban. 

A Kövess engem! résztvevői és a szakorvosok számára november 3-án együtt indult a nap. „A napot a konzultációs teremben kezdtük, ahol megnéztük az előző napi műtétek röntgenfelvételeit, és az ügyeletes orvosok beszámoltak az ügyeletben történt eseményekről. Ezután a reggeli osztályos viziten vettünk részt. Kis idő elteltével lementünk a műtőbe, ahol egy csuklótűzést tudtam végignézni” – írta beszámolójában Printz Zsófia Anna, aki ortopéd-traumatológusnak készül.

Az árnyékprogram résztvevőitől kapott visszajelzések alapján a szakorvossal töltött nap legtöbbjük számára megerősítés volt. „Hatalmas élmény volt, ami megerősítette bennem, hogy pontosan mik is a jövőbeli céljaim, és milyen szakterületen szeretnék elhelyezkedni” – írta a sebésznek készülő Kiss Virág. Sziklai Eszter Olga viszont épp azért jelentkezett az árnyékprogramra, mert bizonytalan volt a pályaválasztásban. „Nagyon kedves és aranyos volt mindenki, segítőkészek voltak mindenben, és bármit kérdezhettem, válaszoltak rá, és mindent elmagyaráztak” – írta a sürgősségi betegellátó osztályon töltött napról. A fül-orr-gégészet irány érdeklődő Andorfi-Kovács Kitti kicsit tartott az árnyéknaptól: „Azt hittem, hogy csak elméleti dolgokat fogok hallani, féltem is kicsit, hogy unalmas lesz a nap, de az osztályon betegekkel is találkozhattam, és valós vizsgálatokat láthattam. Az egész nap nagyon érdekes és izgalmas volt, de sajnos nagyon gyorsan el is telt.”

Az először megrendezett Kövess engem! nap résztvevői szívesen térnének vissza ismét egy új napra. Erre 2024. január 4-én lehetőségük is lesz – nekik és az új, a gyógyításra kíváncsi jelentkezőknek is.

ÁrnyÁrny