Ugrás a tartalomra

„Mentális védőoltás II”: hogyan teremtsünk egyensúlyt a munka és a magánélet világa között?

Mentális védőoltás #2

A Fogjunk Össze Alapítvány és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által rendezett „Mentális védőoltás” című programsorozat második eseményére 2021. szeptember 22-én került sor az Uzsoki Utcai Kórház tanácstermében.

A rendezvény ismét kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amelyen egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók és adminisztratív munkatársak – beszélgettek a járványidőszak kihívásairól, Dr. Ficzere Andrea moderálásával. A témák között szerepelt a családi munkamegosztás, illetve a férfi-női szerepek felborulása, valamint a házastársakkal és a gyerekekkel való kapcsolat nehézségei. Szó esett arról is, hogy az úgynevezett „szendvicsgeneráció” – a 45–60 év közötti nők – számára, akiknek egyszerre kell teljesíteniük a munkahelyükön, a gyereknevelésben és a szüleik gondozásában, ez a helyzet a szokásosnál is több feszültséggel járt. A vezetői pozícióban levőknek sem volt könnyű dolguk: különös kihívást jelentett az, hogy a járvány súlyosabb időszakaiban olykor a dolgozó érdekeivel szemben kellett döntést hozniuk, hiszen néha muszáj volt súlyos terheket rakni olyanokra is, akik már eleve nem voltak könnyű helyzetben. A résztvevők megfogalmazták, hogy szívesebben vállal terheket az, akit nem utasítanak, hanem megfelelő hangnemben kérnek meg valamire – viszont a válsághelyzet nem kedvezett a türelem gyakorlásának, hiszen ahhoz pihentnek és nyugodtnak kell lenni. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy a legsúlyosabb helyzetben is fontos megőrizni az otthoni létet, kikapcsolni a telefont, és valóban jelen lenni otthon, a családban.

Mentális védőoltás II

A kerekasztal-beszélgetést Mihalec Gábor párterapeuta előadása követte. A pszichológus beszámolt arról, hogy a karanténidőszak során észrevette: a párok egy része egyre jobb viszonyba került egymással, míg másoknak a kapcsolata elindult meredeken lefelé. Felmerült benne a kérdés: vajon mi a különbség a kétfajta kapcsolat között? Ezért összeállított egy kérdőívet, amelyet 1300-an töltöttek ki, s amelynek eredménye egy könyv lett, a Viharálló szerelem, amelyben a párterapeuta egyfajta „edzéstervet” készített a párok számára. Úgy találta: hét olyan pont van, amelyben a karanténidőszakban megerősödő, illetve meggyengülő párok markánsan különböznek egymástól. Ez a hét pont a következő: 1. az érzelmek megosztása egymással; 2. a konfliktuskezelés során használt hangnem; 3. az eltérő szexuális igények mögött rejlő problémák kezelése; 4. a pénz – ami nem boldogít, de amire a boldogsághoz szükség van; 5. a rend – ami a kontrollálhatatlan helyzeteket is elviselhetőbbé teszi; 6. az érzelmi elérhetőség, vagyis az, hogy a társak mennyire észlelik egymás hangulatát, érzéseit; 7. és végül a „reményfaktor” – a közös hit valamiben, ami túlmutat az aktuális, létező valóságon.

Mihalec Gábor

A „Mentális védőoltás” programsorozat fontos célja, hogy az egészségügyi dolgozók elmondhassák a saját történeteiket, megfogalmazhassák a problémáikat, és segíthessenek egymásnak, illetve segítséget kaphassanak egymástól. Ennek kerete a kiscsoport, amely mindehhez intim légkört biztosít. Az eseménysorozat második rendezvénye ezért ismét kiscsoportos beszélgetésekkel ért véget.