Ugrás a tartalomra

A mesékben rend van – beszélgetés Boldizsár Ildikóval

Boldizsár Ildikó

A Fogjunk Össze Alapítvány és a Líra Csoport Könyvekkel a mentális egészségért című programsorozatának második rendezvényén Boldizsár Ildikóval beszélgetett Dr. Ficzere Andrea, az alapítvány elnöke és Szeder Kata, a Könyves Magazin munkatársa.

A bensőséges hangulatú estén Boldizsár Ildikó a mesék eredetéről, az életünkben betöltött szerepéről beszélt, és azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy ő maga hogyan talált rá a mesére mint élethivatására egy egyetemi feladat kapcsán, majd kisfia betegsége által a mese terápiás jellegére. Elmesélte, hogyan működik az általa alkotott Metamorphoses Meseterápiás Módszer, és a beszélgetés végén elmondott egy örmény mesét az Anahakán rózsáról, amely ha kivirágzik, halhatatlanná teszi a gazdáját.

A mesékben rend van, mondta az író-meseterapeuta, ezért a mese segít, ha az életünk rendezetlen. A mese ugyanakkor rejtvény, titok – a szó a 15-16. századi kódexekben ezt jelentette –, melyet meg kell fejteni, meg kell hallani benne az évezredek üzenetét. S ha ez sikerül, a mese iránytűvé válik, hiszen minden időben és térben irányt mutatott, hogyan tudunk boldogok és igaz emberek lenni, és felnőtté válni, hogyan tudunk megküzdeni a külső és belső ellenfelekkel. Minden élethelyzetre lehet találni mesét, mondta Boldizsár Ildikó, s a mesében le vannak írva a lépések, hogy mit kell tenni az adott helyzetben. A világ hét meserégiójának nagyon változatos a mesekincse, de egy dolog közös bennük: mind a felemelkedés lehetőségéről és az élet tiszteletéről szólnak.

Tekintse meg a program során készült fotókat.