Ugrás a tartalomra

Ötvenmilliós támogatással regenerálódhatnak az egészségügyi dolgozók

Generali - Fogjunk össze

A Generali a Biztonságért Alapítvány ötvenmillió forintos felajánlásából a Fogjunk Össze Alapítvány egy olyan programot indít, amely mentálhigiénés előadások, pszichológiai tanácsadás, nyelvtanfolyamok és képzések, valamint közösségi és rekreációs programok segítségével támogatja az egészségügyi dolgozókat a regenerációban.

Habár azt szinte mindannyian a saját bőrünkön is tapasztalhattuk a koronavírus megjelenése óta, hogy az egészségügyben dolgozók erejükön felül küzdöttek nap mint nap egy szinte ismeretlen betegség ellen, az őket ért traumák hosszú távú hatásairól még csak most gyűjtik az információkat a kutatók. Egy friss felmérés szerint a járvány ellen küzdők 70%-a küszködött alvási zavarokkal, 56%-uk szenvedett stressz okozta fizikai tünetektől, egyharmaduk aludt átlagosan négy órát vagy annál is kevesebbet éjjelente, és 49%-uk vallotta, hogy az elmúlt évben sírt munkaidőben. A magyar orvosok és ápolók is rendkívüli terhelésnek voltak kitéve, miközben egy részük korábban egyáltalán nem vett részt ilyen típusú tünetekkel harcoló betegek ellátásában.

„A Covid-járvány során – amellett, hogy szakmailag is óriási kihívás volt – az egészségügyi dolgozók minden eddiginél nagyobb mértékben szembesültek veszteségekkel, a levegőért kapkodó fertőzöttek látványával, az izolált betegek magányával és a hozzátartozók tehetetlenségével. Eközben nem csupán magukat, de a családjukat is féltették a vírusfertőzéstől, akik viszont otthon voltak kénytelenek nélkülözni az egészségügyi ellátóhelyeken dolgozó szeretteiket. A járvány leküzdésében az intézmények összes munkatársa részt vett, a portástól a menedzsmentig mindenki nagyon sokat dolgozott, óriási áldozatokat hozva a közösségért” – mondta Dr. Ficzere Andrea, a programot szervező Fogjunk Össze Alapítvány alapítója.

Eddig ők gondoskodtak rólunk – most rajtunk a sor

A Fogjunk Össze Alapítvány célja az egészségügyi dolgozók számára érkező felajánlások koordinálása, valamint olyan programok szervezése, amelyek hozzájárulnak a szakmai fejlődéshez és új képességek megszerzéséhez, illetve lehetőséget teremtenek a pihenésre, a testi-lelki regenerálódásra. A most induló programmal az alapítvány azon egészségügyi dolgozókat kívánja segíteni, akik aktívan részt vettek a COVID-19 járvány elleni védekezésben, és óriási mentális terhelésnek voltak kitéve a betegek ellátása során.

A kezdeményezés első lépéseként a programban részt vevők egy előadássorozatot hallgathatnak meg személyesen vagy online, amely olyan fontos témákat érint, mint a stresszkezelés és a gyászfeldolgozás. A kiscsoportos beszélgetések és egyéni pszichológiai tanácsadások pedig abban segítik őket, hogy sikeresen feldolgozhassák az elmúlt időszak traumáit és felkészülhessenek a jövőbeli kihívásokra.

„A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt egy évben rendkívüli erőfeszítéseket tett a pandémia legyőzése érdekében. Többek között hozzájárultunk egy hazai szakkórház járványügyi kórházzá való átalakításához, a két egészségügyi szűrőbuszunkban Covid antitest-gyorsteszteléssel segítettünk gyerekotthonokat, a Magyar Vöröskereszt önkénteseit, pedagógusokat, karantén-meseterápiával támogattuk a kisgyermekes szülőket vagy a megnövekedett online jelenlét negatív hatásai elleni prevencióként cyberbullying kampányt indítottunk. A járvány elleni küzdelem kiemelten fontos alapítványunknak, ezért is döntöttünk úgy, hogy ötvenmillió forinttal támogatjuk ezt az egyedülálló és valóban életbevágó célkitűzésekkel induló programot. Az orvosok és ápolók, a kórházi személyzet rendkívüli erőfeszítéseket tettek értünk – most pedig rajtunk a sor, hogy valamit visszaadjunk” – hangsúlyozta Schaub Erika, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője, a Generali Biztosító Zrt. személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

Megújulás kívül-belül: nyelvtanfolyam, szépítkezés és közösségi programok több mint ezer egészségügyi dolgozónak

A lelki egészség visszaállítása mellett a kezdeményezés arra is reflektálni szeretne, hogy az egészségügyben dolgozóknak a Covid-19 elleni fáradhatatlan küzdelem során saját magukkal sem volt idejük törődni, nem volt lehetőségük kikapcsolódni és megújulni. Mivel az új ismeretek elsajátításának fontos szerep jut a mentális regenerációban, nyelv- és tánctanfolyamokat is szerveznek a program keretein belül, az egészségügyi dolgozók dietetikai tanácsadásra és sminktanfolyamra is mehetnek, új frizurát vágathatnak vagy éppen relaxáló masszázst kérhetnek. A másik fontos célkitűzés a közösségépítés: a borkóstolókra, biciklitúrákra olyan kollégákkal indulhatnak el a résztvevők, akik pontosan olyan nehézségekkel küzdenek, mint ők maguk.

„Azt is jól tudjuk, hogy a védekezésben részt vevőknek a családjuk társaságáról is le kellett mondaniuk a járvány legsötétebb időszakaiban. Ezért gyermektáborokkal, üdülési lehetőséggel is készülünk, mert a lelki egyensúly megteremtésében a szeretteinkkel együtt töltött idő is kulcsfontosságú. A program eseményei augusztus végén kezdődnek és több mint ezer orvosnak, ápolónak, egészségügyi szakembernek szeretnénk meghálálni nélkülözhetetlen munkájukat” – teszi hozzá Dr. Ficzere Andrea.

A programokra a fogjunkossze.hu oldalon tudnak majd jelentkezni az egészségügyi dolgozók.