Ugrás a tartalomra

A történetmondás gyógyító ereje - beszélgetés Tóth Krisztinával

STOCK történetmodnsá

„Könyvekkel a mentális egészségért” című eseménysorozatunk ötödik rendezvényén Tóth Krisztinával beszélgetett Dr. Ficzere Andrea, az alapítvány elnöke és Szeder Kata, a Könyves Magazin munkatársa.

A beszélgetőtársak ismét fontos témákat érintettek, köztük több olyat, amelyek rendre előkerülnek a mentális egészség és az irodalom kapcsolatáról szóló beszélgetéseinken, mint például a történethallgatás és -mesélés gyógyító ereje.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy a rítusok, az ünnepek, a szabályok hiánya ma nagyon megnehezíti az életet. A 70-es, 80-as évek sokszor nyomasztóan merev iskolarendszerében felnőtt korosztály gyereknevelése az ellenkező végletbe csapott át: struktúrák, vonatkoztatási pontok és az időt tagoló rítusok híján a mai fiatal felnőttek nehezen boldogulnak az életben.

Tóth Krisztina új regénye, A majom szeme kapcsán szó esett az információs technológia térnyerése – és az utóbbi időben a Covid-járvány miatti elszigetelődés – következtében eltűnő közösségek és baráti beszélgetések fontosságáról, amelyek a hatalom és a média manipulációinak az ellenszerei lehetnek.

Az író gyerekkönyvei, különösen új könyve, a Világpuszi kapcsán arról beszélt, mennyire fontos, hogy a gyerekek – és persze a felnőttek is – olyan szereplőkkel is találkozzanak a könyvekben, akik kiszolgáltatottak, vagy valamilyen, számukra szégyenletes nehézséggel küzdenek. Az író és az orvos ismét egyetértettek abban, hogy a betegség tabusítása nagyon káros. Ficzere Andrea elmondta, mennyire fontos, hogy az orvos esélyt adjon a betegnek, hogy elmondja a szorongásait és a félelmeit, és megérthesse a saját helyzetét és kilátásait, hiszen az őszinte kommunikáció nemcsak a szorongásokat oldja, de a gyógyulás esélyeit is növeli.