Ugrás a tartalomra

Méltóságterápia címmel szakmai fórumot tartottunk

Méltóságterápia címmel szakmai fórumot tartottunk

Nagy érdeklődés volt a tegnap megrendezett szakmai fórumunk iránt. A Millennium Háza kiállítótermét megtöltötték azok az egészségügyi dolgozók, akiket megszólított a méltósággal való elbúcsúzás témája.

A beszélgetés résztvevői Kónya Ilona pszichológus, Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, pszicho-onkológus, Ureczky Eszter, a Debreceni Egyetem adjunktusa, a kultúrorvostan szakértője és Dr. Ficzere Andrea, a Fogjunk Össze Alapítvány elnöke voltak.

A „méltóságterápia” néven ismert terápiás módszer kapcsán a beszélgetés résztvevői körbejárták azt a témát, amelyet az egyik résztvevő úgy fogalmazott meg, hogy „kell, hogy legyen koncepciónk a halálról”. Mivel a mai nyugati kultúrában a halál medikalizálódott, a beteg – csakúgy, mint a hozzátartozók – szorong, és a halálos betegséget kudarcként, tragédiaként éli meg, ahelyett hogy az élet természetes végpontjának tekintené. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a szocializációnak, valamint az adott közegnek nagy szerepe van abban, hogy hogyan engedjük el a haldoklókat. Tanítani kell a halál, a haldoklás kultúráját a családoknak is, és az egészségügyben dolgozóknak is.