Ugrás a tartalomra

irodalom és mentális egészség

SZT

"Láthatatlan történet: anyját ápolta." Szűcs Teri könyvéről

A „Visszatért hozzám az emlékezet” legalább annyira szól az ápolásról, mint a demenciáról, s e tekintetben minden olyan emberről, aki bármilyen krónikus betegségben szenvedő családtagjának viseli gondját. - Ureczky Eszter írása Szűcs Teri könyvéről.
Könyvklub

Az irodalmi szalonoktól a könyvklubokig

Az olvasás kikapcsol, feledtet és – bármennyire didaktikusan hangzik is – tanít és gyógyít. Ez az olvasók személyes, hétköznapi tapasztalata, és számos pszichológiai kutatás vizsgálja, milyen hatással van a szépirodalom a mentális egészségre.
Könyv

Gyerekkönyvek mentális egészségről, életválságokról

Az előző cikkünkben olyan gyerekkönyveket javasoltunk, amelyek a testről, az egészségről, illetve a betegségekről szólnak. Most néhány olyan könyvet ajánlunk a legutóbbi évek magyar kiadói kínálatából, amelyek a gyerekek pszichés fejlődését segítik, illetve amelyek életválságok – pl. a szülők válása vagy egy szeretett személy halála – esetén adhatnak segítő gondolatokat a gyerekeknek és szüleiknek, nevelőiknek.
Maylis de Kérangal

Egy regény a szívátültetésről

Három fiú szörfözni indul hajnalban a normandiai tengerpartra. Az idilli szépségű, időtlen jelenet után azonban durva váltás következik: a hazaúton karamboloznak, egyikük, a 19 éves Simon koponyatraumát szenved, mélykómába esik, és megindul a versenyfutás az idővel.
Irodalom és mentális egészség

Irodalom és mentális egészség

Hogyan hat a szépirodalom olvasása a mentális egészségünkre? Egyáltalán hat-e rá bárhogyan? Mit mondanak erről a legújabb kutatások?
Feliratkozás a következőre: irodalom és mentális egészség