Ugrás a tartalomra

Betegfókusz: szép gondolatból realitás

A betegfókusz fogalmáról egyre gyakrabban olvashatunk a nemzetközi egészségügyi szakirodalomban, a legfontosabb kérdés azonban az: hogyan lehet a szép gondolatokból valóság? Hogyan érhetjük el, hogy a vizsgálati eredmények, a dokumentáció és a statisztikák között ne vesszen el az ember, hogyan építhetjük újjá az orvos és beteg közötti értékalapú, bizalmi kapcsolatot?

betegfokus borito

Egyre több nemzetközi értekezés, tanulmány, szakmai előadás és cikk születik manapság a betegközpontú egészségügyi szolgáltatás modelljéről, avagy a patient-centered healthcare-ről. Azt hiszem, ez már önmagában is nagy előrelépés az elmúlt évtizedekhez képest. Ugyanakkor nem szabad itt megállnunk, minden energiánkkal azon kell lennünk, hogy ezeket a gondolatokat, ötleteket, s terveket valóra is váltsuk, hogy valódi, teljes körű gyógyítást kínálhassunk betegeinknek.


Épp ennek a munkának szeretném szentelni a Betegfókusz blogot, ahol hétről hétre olyan saját, illetve nemzetközi tapasztalatokat, ötleteket, kutatási eredményeket, sőt már működő megoldásokat mutatunk be a blogon megjelenő szakértőkkel, melyek a betegközpontúság gyakorlati megvalósításában támogathatják a kórházvezetőket, illetve az orvosokat s nővéreket.


Nagyon fontosnak tartom ezt a feladatot, hiszen rengeteg negatív behatás érheti a beteget, amikor orvoshoz kénytelen fordulni. Ahogy André Picard is említi cikkében, ilyen rossz érzés a kiszolgáltatottság, a névtelenség, a tehetetlenség, a várakozás és a magány. Sok beteg érzi úgy, hogy ő csak egy a sok beteg között, nem kap valódi figyelmet csak az x-edik számú pácienst látják benne, beolvad a tömegbe. Ez persze mindaddig erős magányérzetet eredményez, amíg az orvossal vagy a nővérekkel ki nem alakul egy közeli, bizalmon alapuló kapcsolat. Ehhez persze idő és energia kell, illetve valós odafigyelés, hiszen a beteggel türelmesen meg kell osztani a betegségével és kezelésével kapcsolatos fontos információkat, mivel ezek hiányában tehetetlennek, kiszolgáltatottnak fogja magát érezni. Ha a betegségével kapcsolatos szorongásokon túl még az ellátás során is folyamatosan negatív érzelmeket él meg, el tudjuk képzelni, mennyivel nehezebb lesz a gyógyulás.


Az ellátást betegközpontúvá kell változtatnunk, s el kell érnünk, hogy az orvosnak legyen ideje és lehetősége figyelmesen meghallgatni a beteget, s nem csak a tüneteivel, hanem a lelkével is tudjon, illetve akarjon foglalkozni. Ez egy afféle „semmit a betegről a beteg nélkül” vezérelv bevezetését jelenti, ami merőben más hozzáállást követel meg a jelenlegi, „az orvos előír, a beteg pedig teljesít” szemlélettől.


Az egészségügy valódi célja az, hogy a beteg időben, megfelelő módon gyógyuljon, az egészségügyi személyzet pedig érezze, gyógyítani tudott, valódi testi-lelki segítséget nyújtott a betegnek. El kell érnünk, hogy a beteg és az orvos is szabadon kifejezhesse azokat a félelmeket, igényeket és frusztrációkat, melyek akár döntő módon befolyásolhatják a kezelés sikerességét. Minderre persze kizárólag akkor van mód, ha az egészségügyi intézmények vezetői minden feltételt megteremtenek a megfelelő színvonalú betegellátásra, a problémamentes munkavégzésre, illetve az élhető körülményekre. Ezekről a lehetőségekről külön-külön bejegyzésekben számolunk be majd a blogon.